Sverigekaka med citronglasyr
Japp det vart faktiskt en lyckad kombination jag fick till. Jag gillar det syrliga från citronen tillsammans med den söta kakan.
Det här behöver du:
Till kakan:
3 ägg
3dl strösocker
3dl vetemjöl
2tsk bakpulver
1dl kokande vatten
Fyllning:
125g smör/margarin
1dl mjölk
4msk vaniljsocker
Till glasyren:
ca 0,5dl färskpressad citronjuice
3dl florsocker
(ev. lite rivet citronskal)
Så här gör du:
- Slå på ugnen på 175 grader
- Smöra och bröa en form
- Vispa ägg och socker poröst
- Blanda vetemjöl och bakpulver, vänd i det i äggsmeten
- Tillsätt det kokande vattnet och rör om
- Häll över smeten i formen och sätt in den i ugnen i 35-40min
- Tag ut kakan och låt den svalna
Gör fyllningen
- Koka smör och mjölk i ca 2min
- Tag det av värmen, blanda i vaniljsockret och rör tills det har smält
- Dela kakan på mitten och dränk båda insidorna i vaniljfyllningen
- Lägg ihop kakan igen (vanilj mot vanilj) låt stå svalt
Glasyren
- Blanda citronjuicen och florsockret (och tillsätt eventuella citronskal)
- Smeta ut det på kakan och låt det sedan stå svalt
Tips:
Låt gärna kakan stå och "dra" länge, den blir saftigare då.