teamplockepinn

Sverigekaka med citronglasyr

Publicerad 2013-02-19 22:31:13 i Foto, Recept,

Japp det vart faktiskt en lyckad kombination jag fick till. Jag gillar det syrliga från citronen tillsammans med den söta kakan.
 
 
Det här behöver du:
 
Till kakan:

3 ägg
3dl strösocker
3dl vetemjöl
2tsk bakpulver
1dl kokande vatten
 
Fyllning:
 
125g smör/margarin
1dl mjölk
4msk vaniljsocker
 
Till glasyren:
 
ca 0,5dl färskpressad citronjuice
3dl florsocker
(ev. lite rivet citronskal)
 
Så här gör du:
 
  • Slå på ugnen på 175 grader
  • Smöra och bröa en form
  • Vispa ägg och socker poröst
  • Blanda vetemjöl och bakpulver, vänd i det i äggsmeten 
  • Tillsätt det kokande vattnet och rör om
  • Häll över smeten i formen och sätt in den i ugnen i 35-40min
  • Tag ut kakan och låt den svalna
Gör fyllningen
  • Koka smör och mjölk i ca 2min
  • Tag det av värmen, blanda i vaniljsockret och rör tills det har smält
 
  • Dela kakan på mitten och dränk båda insidorna i vaniljfyllningen
  • Lägg ihop kakan igen (vanilj mot vanilj) låt stå svalt
Glasyren
  • Blanda citronjuicen och florsockret (och tillsätt eventuella citronskal)
  • Smeta ut det på kakan och låt det sedan stå svalt
 
Tips:
Låt gärna kakan stå och "dra" länge, den blir saftigare då.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela